Så stöttar vi elever att hitta sitt bästa sätt att lära

17 juni 2025

Hur lär man sig bäst? Är det genom att sitta i lugn och ro eller genom att samarbeta med en kompis? På Lärande Grundskola får eleverna vara med och påverka hur de arbetar, ett förtroende som stärker både engagemang och ansvar. När eleverna får möjlighet att påverka sitt lärande ökar inte bara trivseln, utan också närvaron i skolan.

Så stöttar vi elever att hitta sitt bästa sätt att lära

Arbetssättet har vuxit fram ur Lärandemodellens hörnsten inspirerande lärmiljöer, som genomsyrar hela skolans sätt att tänka och arbeta. Med hjälp av hörselkåpor, skärmar och flexibla arbetsytor skapas en miljö där fokus och delaktighet kan växa parallellt och där eleverna upplever en förbättrad studiero. Tydlig struktur gör att även de yngsta snabbt blir självgående. 

— Vi vill att eleverna tidigt får känna att de kan påverka sin vardag och att de lär sig reflektera över vad de behöver för att lyckas. Det handlar inte om att alltid välja samma plats, utan att förstå vad som passar bäst just nu, i det här momentet, säger Julia Ericson Rosenqvist, teamlärare i förskoleklassen på Lärande Grundskola Södra. 

Och eleverna själva bekräftar att arbetssättet fungerar. 

— Det går jättebra, jag brukar nästan alltid välja enskilt, för då är det så lugnt och skönt, berättar Linnéa, som går i förskoleklassen. 

Julia håller med:  

— Man skulle ju kunna tro att de flesta skulle välja att jobba tillsammans, men så har det faktiskt inte varit. Många väljer att arbeta enskilt för att få bättre fokus. Eleverna får såklart stöttning i sina val, det är ju vi lärare som leder undervisningen, men med tiden utvecklar eleverna sin förmåga att göra egna val, som funkar för dem. Jag har imponerats över hur medvetna de är! 

En stor del av undervisningen på Lärande Grundskola handlar om att lära tillsammans med andra; i par eller små grupper, där alla har en aktiv roll och hjälper varandra att lyckas. Att skapa möjligheter för eleverna att påverka plats och form är ett värdefullt komplement, och ett exempel på hur vi jobbar för att skapa en trygg, flexibel och lärorik miljö där varje elev får möjlighet att växa på sitt sätt. Forskning visar att just delaktighet och inflytande är avgörande faktorer för att öka skolnärvaron och motverka hemmasittande, något vi ser resultat av i vår verksamhet, där frånvaron är låg och engagemanget högt.